Hořčík

Tento stříbrolesklý měkký kov má za následek mnoho útrap v našem životě. Pokud našemu tělu chybí hořčík brzy se dostaví i nervozita, únava, nechuť, křeče a v neposlední řadě také zvýšená nervozita a podrážděnost. Jeho nedostatek může také způsobit svalový třes a poruchy vidění. Zvyšuje se krevní tlak a zrychluje se činnost srdce.

Proč je hořčík tolik důležitý?

Hořčík je v lidském těle velice důležitý a nepostradatelný. Uvolňuje napětí, má zklidňující účinky, ovlivňuje výměnu energií hlavně ve svalových a nervových buňkách. Zvyšuje také využití důležitých bílkovin a má vliv na zlepšení paměti a myšlení. Hořčík také působí jako prevence různých srdečních onemocnění. Má se také za to, že snižuje krevní tlak a omezuje arytmii. Může také pomáhat jako prevence proti diabetu II. typu. Zmírňuje menstruační potíže a pomáhá při léčení astmatu a bronchitidy, jelikož rozšiřuje dolní cesty dýchací.

Zdroje hořčíku

Nejdůležitější je samozřejmě pestrá strava. Vyskytuje se především v celozrnných obilninách, luštěninách, zelenině, ovoci a bramborách, tmavozelené listové zelenině, korýších, měkkýších a ořeších

Když je ho naopak přebytek

Naopak pokud ho je v těle přemíra způsobuje průjmy a nevolnost. Při opravdu velikém předávkování by mohlo dojít k  zástavě střevních pohybů, poruchám srdečního rytmu a tento stav by mohl skončit i smrtí. Tyto skutečnosti mohou nastat pouze při velkém přísunu hořčíku najednou. Tato situace je však velice nepravděpodobná. Předávkování hořčíkem je velice vzácné, protože ledviny většinou dokáží nadbytečné množství vyloučit.

1 trackback / pingback

  1. Jak jednoduše naučit děti, aby jedly více ovoce? - Maminečka

Komentáře jsou uzavřeny.