Hořčík
Tento stříbrolesklý měkký kov má za následek mnoho útrap v našem životě. Pokud našemu tělu chybí hořčík brzy se dostaví i nervozita, únava, nechuť, křeče a v neposlední řadě také zvýšená nervozita a podrážděnost. Jeho nedostatek může také způsobit svalový třes a poruchy vidění. Zvyšuje se krevní tlak a zrychluje se činnost srdce.
Proč je hořčík tolik důležitý?
Hořčík je v lidském těle velice důležitý a nepostradatelný. Uvolňuje napětí, má zklidňující účinky, ovlivňuje výměnu energií hlavně ve svalových a nervových buňkách. Zvyšuje také využití důležitých bílkovin a má vliv na zlepšení paměti a myšlení. Hořčík také působí jako prevence různých srdečních onemocnění. Má se také za to, že snižuje krevní tlak a omezuje arytmii. Může také pomáhat jako prevence proti diabetu II. typu. Zmírňuje menstruační potíže a pomáhá při léčení astmatu a bronchitidy, jelikož rozšiřuje dolní cesty dýchací.
Zdroje hořčíku
Nejdůležitější je samozřejmě pestrá strava. Vyskytuje se především v celozrnných obilninách, luštěninách, zelenině, ovoci a bramborách, tmavozelené listové zelenině, korýších, měkkýších a ořeších
Když je ho naopak přebytek
Naopak pokud ho je v těle přemíra způsobuje průjmy a nevolnost. Při opravdu velikém předávkování by mohlo dojít k zástavě střevních pohybů, poruchám srdečního rytmu a tento stav by mohl skončit i smrtí. Tyto skutečnosti mohou nastat pouze při velkém přísunu hořčíku najednou. Tato situace je však velice nepravděpodobná. Předávkování hořčíkem je velice vzácné, protože ledviny většinou dokáží nadbytečné množství vyloučit.
Jeden komentář
Komentáře jsou uzavřeny.