Okurky

Okurky patří mezi zeleninu s vysokým obsahem vody. Původně pocházejí z Asie odkud se později rozšířily do celého světa. V dnešní době se pěstuje okolo 40 různých odrůd okurek. Okurky obsahují velké množství vody, malé množství kalorií, mnoho minerálních látek a také stopových prvků.

Proč jíst okurky?

Okurky mimo jiné obsahují celou řadu vitamínů skupiny B, vitamín E a v menším množství také vitamín C. Obsahují také biolátku enzym erepsin, který dokáže štěpit bílkoviny, zabíjet bakterie, různé parazity (červy) a také čistí střeva.
Obsahují také množství minerálních látek např. draslík, sodík, vápník, fosfor a chlor.
Okurky dokáží zlepšit využití bílkovin v těle. Zbavují tělo jedovatých látek – detoxikace organismu. Pomáhají zmírnit nemoci ledvin a močového měchýře, zlepšují imunitní systém a posilují sliznici střev. Okurky jsou přírodním diuretikem, jelikož podporují vylučování moče. Mají také příznivý vliv na růst vlasů a nehtů, na onemocnění dásní, při zánětech a při redukci krevního tlaku.

Okurky a jejich další využití

Plátky okurek se dají přikládat na místa poškozená přemírou slunění, dokáží příjemně zchladit. Ženám nad 25 let se doporučuje přikládat plátky okurky na oči a nebo na celou plochu obličeje – jelikož okurky obsahují velké množství vody, jsou neocenitelným pomocníkem při hydrataci pokožky.

Okurky a dieta

Pro jejich nízký obsah kalorií bývají nedílnou součástí různých redukčních diet. Okurkami se dá skvěle zasytit, dodat tělu vitamíny, minerály a stopové prvky a přitom přijmout minimální množství kalorií.

Podobné příspěvky