Vápník

Vápník (Calcium) je velice důležitý pro lidský organismus. Dá se říct, že vápník je důvod proč lidské tělo drží pohromadě. Je důležitý pro naše kosti a zuby, zaručuje jejich tvrdost a pevnost. V lidské kostře jsou uloženy zásoby vápníku, které se v případě potřeby uvolňují, aby mohly zastávat další funkce, které plní v lidském organismu. Vápník je důležitý také pro srážení krve, regulaci srdečního rytmu a podílí se na vedení nervových vzruchů. Snižuje krevní tlak a kladně působí proti rakovině tlustého střeva .

Přírodní zdroje vápníku

Mezi jedny z největších zásobáren vápníku patří zejména mléčné výrobky – např. mléko, tvaroh, smetana, jogurt, sýry. Mimo mléčných výrobků je to především hrášek, fazole, sojové boby, mák, sardinky, oříšky, mandle, špenát, ovesné vločky a tmavý chléb.

Nedostatek vápníku

Nedostatek vápníku může být nebezpečný především pro děti. Může se projevit nesprávným vývojem kostí a opožděným růstem. Dětská strava musí být především rozmanitá a pestrá. U starších osob, především u žen po menopauze dochází k řídnutí kostí (osteoporóze), což má za následek právě nedostatek vápníku. Věkem se zvyšuje i doporučená denní dávka vápníku. Po dosažení věku 35 let se proto doporučuje zvýšit konzumaci potravin s obsahem vápníku.

Přebytek vápníku

Předávkování vápníkem je nepravděpodobné a velice vzácné. Mohou se objevit zažívací potíže – zácpa, zvracení, nechutenství. Také bolesti hlavy a žízeň. Problémy s předávkováním mohou mít především lidé s nedostatečnou činností ledvin.
Vápník je také možné doplnit ve formě lékových tablet. Na našem trhu již existuje mnoho vysoce kvalitních přípravků s obsahem vápníku.

Podobné příspěvky