Víte, co jíte? Potraviny a alergie

Přestože je poměrně obtížné zjistit druh alergie pouze na základě alergické reakce, některé příznaky jsou obvyklejší pro některé druhy alergie. V tomto ohledu je potravinová alergie poměrně rozpoznatelná. Projevuje se obvykle těmito příznaky: svědivé pálení na rtech, v ústech nebo v krku, někdy až otoky, pálení a slzení očí, svědění v uších, kopřivky, otoky, ekzémy, potíže s dýcháním, nevolnost, bolesti břicha, zvracení, průjmy a samozřejmě anafylaktický šok (mdloby, kolaps, zástava dechu). Na rozdíl od těchto příznaků potravinové intolerance a autoimunitní poruchy se projevují poněkud jiným způsobem: reakce zažívacího systému (nadměrná plynatost, nevolnost, bolesti břicha, zvracení, průjmy, bublání a kručení v žaludku po jídle), zvracení, chronické průjmy, úbytek hmotnosti, chudokrevnost, slabost, únava, bolest hlavy, migréna, nepravidelný lep apod.

Jedním z nejnebezpečnějších projevů potravinové alergie je intenzivní reakce nebo tzv. anafylaktický šok, při němž dochází k ohrožení základních životních funkcí (dýchání, srdeční činnost). Při použití určité potraviny totiž dochází k otokům hrdla, zčervenání různých tělesných částí, silné bolesti břicha, zvracení apod. V takových případech je nejdůležitější zajistit základní životní funkce a zavolat rychlo záchrannou pomoc. Obvyklou medikací je podání v injekční podobě antihistaminik, hydrokortizonu, vápníku a adrenalinu.

Podobné příspěvky