Vitaminy

Vitaminy jsou nezastupitelné látky různého složení, které se účastní reakcí v našem organismu. Jejich funkce se navzájem odlišují stejně jako jejich skladba. Některé, jako např. vitamin E a C se podílejí na ochraně buněk.

Naše tělo nedokáže vitamíny vytvořit, proto je musíme v malých dávkách přijímat ve stravě. Většina vitaminů je však citlivá na okolní vlivy, proto některé způsoby skladování či zpracování výrobků mají za následek jejich ztrátu. Výrobci někdy tento fakt kompenzují tím, že v závěru zpracování výrobku přidávají vitaminy syntetické.

 

Vitamin D můžeme přijímat nejen ve stravě, ale také vzniká slunečním zářením na pokožku člověka. Ultrafialové paprsky působí na jeho provitamin uložený v hlubších vrstvách kůže, z něhož se následně vytvoří.

Tělesné zásoby vitaminu C jsou jen na cca 50 dnů, ale vitaminu C je v naší stravě dostatečné množství. Doporučená denní dávka je pod 50 miligramů na den.“ Stačí tedy konzumovat dostatek čerstvého ovoce a zeleniny s minimalizací úprav zahříváním, sušením či kontaktu s kovy, které vitamín C snadno ničí.

Vitaminy členíme podle toho, zda jsou rozpustné ve vodě či v tucích. V podstatě se jedná o to, jakým způsobem je tělo schopno vitaminy přijmout. Pokud potravina bohatá na vitaminy rozpustné v tucích sama neobsahuje alespoň malé množství tuku, musíme jej dodat, jinak se tyto vitamíny nemohou vstřebat.

Mezi vitaminy rozpustné v tucích (tudíž nerozpustné ve vodě) patří vitamin A, D, E, K. Rozpustné ve vodě jsou vitaminy C, H (biotin) a vitaminy skupiny B – B(thiamin), B2 (riboflavin), B3 (kyselina nikotinová), B5 (kyselina pantotenová), B6 (pyridoxin), B11 (kyselina listová), B12 (kobalamin).

Zdroje vitaminů jsou různorodé, vitamin A bychom nalezli v potravinách živočišného původu, ve žluté a červené zelenině a ovoci. Ovlivňuje stav sliznic a jeho nedostatek se projevuje poruchami zraku.

Vitaminy skupiny B nalezneme především v celozrnných výrobcích, mase, mléce, vejcích, kvasnicích, listové zelenině. Jejich nedostatek se může projevit od kožních nemocí a poruch sliznic až po vážné poruchy funkcí nervové soustavy.

Vitamin C kromě antioxidačních účinků podporuje vstřebávání železa.

Vitamin D přijímáme z devadesáti procent pobytem na slunci. Má úzkou souvislost s vápníkem, proto ovlivňuje zdravý vývoj kostí.

Vitamin E se nachází v mléce, vnitřnostech a rostlinných olejích, je znám především jako antioxidant.

Vitamín H (biotin) člověku zprostředkovávají střevní bakterie.

Vitamin K vzniká převážně ve střevní mikroflóře. Jeho nedostatek vyvolává poruchy srážlivosti krve.

Podobné příspěvky