K žlučníkové kolice může vést rozrušení i „rizikové“ jídlo

Problémy se žlučníkem patří u dospělých mezi velmi častá onemocnění. Odhaduje se, že je postiženo asi čtvrtina populace, přičemž ženy dvakrát častěji než muži. Většinou jsou potíže spojeny s tvorbou a následným pohybem žlučových kamínků.

Průběh onemocnění je u jednotlivých pacientů velmi rozdílný. U většiny nositelů žlučníkových kamenů se příznaky neprojevují. Žlučové kameny (cholelitiáza) mohou promluvit až typickými žlučníkovými kolikami s výraznou záchvatovitou bolestí. U většiny postižených jsou však žlučníkové obtíže méně dramatické a vznikají v důsledku podráždění žlučníku a žlučovodu pohybem menších žlučových kamínků nebo takzvaného blata (mikrolitiáza). Velké kameny obvykle tyto problémy nezpůsobují – jde o pobolívání v pravém podžebří, pocit tíhy a špatného trávení.

Na vzniku žlučových kamínků se obvykle dlouhodobě podílí řada rizikových faktorů: rodinná zátěž, obezita, nevhodná skladba stravy s vysokým obsahem tuků, cukrů a malým podílem vlákniny, opakovaná těhotenství (proto jimi častěji trpí ženy).

Problémy vznikají obvykle po dietní chybě, třeba po požití smaženého, pečeného nebo grilovaného jídla, vajec, máku, ořechů a dalších tučných potravin. Typické je nadýmání, vracení žaludečního obsahu (regurgitace), nechutenství, sklony k průjmu nebo naopak k zácpě. Zpomalení vylučování žluče vede k nedostatečnému trávení tuků, stoupající tlak v žlučníku a žlučovodech zároveň způsobuje kolikovité bolesti.

Vhodnými prostředky jsou v těchto případech léčiva, která ulehčují odtok žluče do dvanáctníku a která označujeme jako choleretika nebo cholekinetika. Patří mezi ně například hymekromon, fenipentol nebo kurkumový extrakt. Příznivý účinek mají též rostlinné silice uvolňující křeče trávicího traktu, jako je například extrakt z máty peprné, pineol, borneol, anetol a další. Pokud už máte neblahou zkušenost s určitými jídly a přesto jim neodoláte, je možné tato léčiva užívat i preventivně.

 

Když kamínek putuje

Žlučníková kolika má velmi podobné příčiny, ale mnohem akutnější projevy. Obvykle za několik hodin po konzumaci „rizikového“ jídla (ale například i po fyzické námaze nebo rozrušení) vzniká křečovitá bolest v pravém podžeberním prostoru, s šířením pod pravou lopatku. Bolest je opět vyvolaná podrážděním a stahy hladkého svalstva ústí žlučníku a žlučovodů kamínkem.

Pokud se kamínek stahy svalstva vrátí zpět do žlučníku, kolika obvykle ustává. Při vstupu kamínku do žlučovodů se však charakter bolesti postupně mění, výrazně se rozšiřuje zejména do oblasti zad. Kolikovitá bolest a křeče přetrvávají po celou dobu „putování“ kamínku žlučovodem. Po jeho uvolnění do dvanácterníku opět ustává.

Pro akutní řešení mírnějších kolik jsou vhodná některá léčiva tlumící křeče – spazmolytika, která jsou ale dostupná pouze na lékařský předpis. Určitou úlevu však mohou poskytnout i výše uvedená choleretika, která urychlují především vyplavování žlučového písku. Intenzita bolesti u žlučníkové koliky však může být natolik velká, že je nutné rychle vyhledat lékařskou pomoc. Rozhodně v tomto případě není vhodné čekat „až to přejde“.

Nejlepším řešením žlučníkových problémů je ale prevence. Účinná je dieta, jejíž podstatou je omezení tuků a vyloučení všech individuálně netolerovaných jídel.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*