Jak si diabetici hlídají hladinu glukózy v krvi?

U každého pacienta trpícího diabetem dochází k úpravě životního stylu. Hlavní roli hraje strava. Změna nebo úprava stravy by neměla představovat drastická omezení a hladovění. Diabetik by měl být schopen umět si nastavit hladinu příjmu všech živin, především pak příjem sacharidů. K tomu slouží sacharidové ekvivalenty – výměnné jednotky (VJ).

Správný odhad výměnných jednotek a celkové plánování jídla pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi.

Výměnné jednotky počítáme u potravin obsahující sacharidy. Z toho vyplývá, že u potravin bez sacharidů se výpočtem zabývat nemusíme. Do těchto potravin patří vejce, sýry, maso, olej atd.

Potraviny, které sacharidy obsahují, můžeme rozdělit do následujících skupin:

  • Mléčné výrobky
  • Cukrářské výrobky
  • Ovoce, zelenina
  • Pekárenské výrobky

Zaměňování potravin je možné v rámci skupiny (odtud název výměnná jednotka).

Výměnná jednotka představuje množství potraviny s obsahem 10 gramů sacharidů. Někdy se setkáme s označením chlebová jednotka, což je množství potraviny obsahující 12 gramů sacharidů.

Výměnná jednotka (v.j.) představuje množství potraviny obsahující 10 až 12 gramů sacharidů.

Výměnná jednotka představuje takové množství potraviny, které ovlivní glykemii přibližně stejně, ať se do těla dostane v podobě pečiva, chipsů, sladkostí, ovoce nebo smažených jídel. Je důležité si pamatovat, že obsah sacharidů v potravině může být přibližně stejný, ale postprandiální glykémie (hladina cukru v krvi po jídle) může být různá v závislosti na rychlosti působících sacharidů.

 

Stejné množství sacharidů různých kombinovaných jídel ovlivní glykemii pouze podobně – v závislosti na rychlosti vstřebávaných sacharidů, tedy glykemickém indexu. Výpočet výměnných jednotek se váže k tělesné výšce, hmotnosti a konstituci těla. Zohlednit je dále třeba množství pohybové aktivity. Platí, že sportující člověk bude potřebovat více stravy. Limit výměnných jednotek na den se tedy pro každého diabetika různí.

 

Jídelní plán

V jídelním plánu si diabetici rozdělí všechny jednotky, které jsou určené na celý den do šesti porcí jídla. Jídelní plány si starší diabetici většinou sestavují sami, u mladších diabetiků asistují rodiče. Stravovací plány je možné konzultovat s nutričním terapeutem.

Vše pro diabetiky naleznete na webu DIAlekárna.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*