Cibule kuchyňská

Ne nadarmo se říká, že cibule je královnou mezi bylinkami. Cibule tvoří základ drtivé většiny jídel, jako koření je naprosto nenahraditelná. Nezanedbatelné jsou také její léčivé účinky. Léčivé síly cibule je využíváno již po staletí.
Její latinský název je Allium cepa. Patří mezi cibulovitou zeleninu z čeledě česnekovitých. Do celého světa se rozšířila z Asie. Dnes se pěstuje mnoho různých odrůd jako např. šalotka, zimní cibule a další. Cibule se také pěstuje v mnoha barevných provedeních známe např. cibuli bílou, žlutou nebo červenou.

Proč je dobré jíst cibuli?

Cibuli je dobré jíst především pro velký obsah vitamínů a minerálů. Je také bohatým zdrojem kyseliny listové. Obsahuje celou řadu vitamínů skupiny B, vitamín C, vitamín E a karoteny. Je také zásobárnou minerálních látek, obsahuje např.železo, zinek, síru, fosfor, vápník, hořčík, draslík, měď, sodík a jód. V cibuli se také nachází látka zvaná allicin, která má v lidském těle silně antibiotický účinek.

Léčivé účinky cibule

Cibuli využívali již naši předkové především v boji proti chřipce a nachlazení. Používala se hlavně cibulová šťáva, cibulový čaj a nebo také odvar z cibule, díky kterým se léčily nemoci respiračního ústrojí jako je rýma a kašel. Byla také využívána jako lék proti střevním parazitům. Cibule jako taková je skvělý pomocník pro celkové posílení imunitního systému. Dokáže také zlepšit chuť k jídlu a posiluje žaludek a střeva. Částo je doporučována také na snížení krevního tlaku, pro snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Vynikající jsou také její dezinfekční účinky. Cibule se také často používá jako obklad po bodnutí hmyzem, přiložený plátek cibule dokáže omezit urputné svědění a otok. Začíná se také mluvit o preventivních účincích cibule na různé tipy rakoviny především na rakovinu prostaty, žaludku a tlustého střeva – tento výzkum však stále pokračuje.

Pro kuchyňské využití je cibule naprosto nepostradatelná. Tvoří základ naprosté většiny jídel používá se téměř do všech druhů omáček, jako základ pod maso, tvoří součást různých pomazánek a salátů. Cibule se dá upravovat na mnoho způsobů můžeme jí vařit, smažit, dusit, péct, nakládat a nebo jí můžeme jíst jenom tak. Cibule stejně tak jako většina druhů zeleniny je nejzdravější v syrovém stavu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*