Banány

Kdo by je neznal. Krásné, protáhlé ovoce, které má žlutou barvu. Banány patří mezi velice žádané druhy ovoce. Jsou plodem byliny jménem banánovník, která je řazena mezi nejvyšší na světě, protože dorůstá výšky až 16 metrů. Mezi největší pěstitelé banánů patří především Ekvádor,  Kostarika,  Kolumbie a  Filipíny. První zmínky o banánech pochází z doby asi 600 let př. n. l, zmiňují se o nich buddhistické texty.

Jejich vůně a chuť je ovlivněna teplotou při které dozrávají. Většinou se sklízejí ještě zelené a  zrát začínají teprve při transportu. Banánům nevyhovuje nízká teplota, proto je nikdy neskladujte v lednici, nebo zešednou a začnou se kazit.

Nevýhody konzumace banánů

Nezralé banány obsahují tzv. “odolný škrob“, který v tlustém střevě kvasí a způsobuje plynatost. Pro vysoký obsah cukrů se nedoporučuje konzumace banánů při redukčních dietách.

Výhody konzumace banánů

Zralé banány jsou dobře stravitelné a málokdy vyvolávají alergické reakce. Jsou zdrojem především vitamínů skupiny B, vitamínu A a minerálních látek např. hořčíku, vápníku a fosforu. Látky obsažené v banánech příznivě působí především na lidský mozek, nervovou, svalovou a trávicí soustavu.  Tradičně se doporučují jako dieta při žaludečních potížích např. při žaludečních vředech. Banány jsou také dobrým zdrojem draslíku, který je důležitý pro správnou funkci svalů, nervů a normalizuje krevní tlak.  Obsahují také velké množství přírodního cukru, díky tomu dodávají tělu okamžitou energii, což ocení především sportovci. Konzumace banánů se také doporučuje při depresích, vysokém krevním tlaku, pálení žáhy a mnoha dalších zdravotních problémech. V banánech se také vyskytuje aminokyselina tryptofan, která je důležitá pro dobrou náladu a pocit spokojenosti.

Konzumace

Banány se dají konzumovat jen tak, že je oloupeme a sníme, nebo je můžeme přidat do ovocných salátů, usmažit nebo přidat třeba k masu. Stále roste také obliba sušených banánů, ale je třeba mít na paměti, že sušený banán má až pětinásobně vyšší kalorickou hodnotu oproti banánům čerstvým.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*